Blog

INTERVIEW TRIBOO I DE TELEGRAAF - KONTORMØBLER FRA 3D-PRINTER SOM EN LÆRENDE SKOLEINDUSTRI UDEN AFFALD

En fremstillingsindustri uden spild af affald. Cirkulær kontordesigner Triboo og Nedcam beviser, at det er muligt med Neverending Furniture.

En fremstillingsindustri uden spild af affald. At det er muligt, bevises af plastproduktionsselskabet Nedcam og kontordesigner triboo med det fælles mærke NeverEnding Furniture. For Nedcam, der laver forme til dele af vindmøller og lystbåde som hovedaktivitet, er det en vigtig læringsskole at gøre de øvrige aktiviteter mere bæredygtige. "Der er meget affald i vores branche," siger Nedcam-direktør Erwin van Maaren, der gerne ser anderledes på det. "Vi bruger kun vores forme i en kort periode og smider dem derefter væk. De fleste af dem er lavet af termohærdende stoffer, plast, der forbliver hård, når de opvarmes, så de ikke kan genbruges." I sin søgen efter en mere bæredygtig produktionsproces stødte Van Maaren hurtigt på 3D-printere, der arbejder med såkaldt termoplast, der senere kan smeltes om og derfor kan genbruges som råmaterialer.

I produktionshallen i Heerenveen er der nu en stor 3D-printer, hvormed der produceres små forme til blandt andet yachtbygning. Van Maaren: "Printeren kørte ikke dag og nat endnu, så jeg gik ud for at se, hvad vi ellers kunne gøre med vores printere. Jeg stødte på virksomheden Triboo på sociale medier, og det tiltalte mig straks."

Begynde

For Triboo-grundlægger Marc van der Heijden var Nedcam ikke det første firma, der kontaktede ham. "Mange virksomheder vil gerne lave et bæredygtighedstræk, men ved ikke, hvor de skal starte. Jeg vil vise dig, hvilke praktiske anvendelser du kan gøre af affald. Han viser et gennemsigtigt stykke bordplade: "Lavet af cd-covers. Og den er lavet af selve cd'erne," peger han på den sølvfarvede ved siden af. I hans showroom er der også to små spiseborde. "Lavet udelukkende af kopper og emballagemateriale fra McDonald's. Det har vi arbejdet på i halvandet år. Hensigten er at udstyre alle grene med disse tabeller. Møbler fra dit eget affald, smukke, er det ikke", lyder det entusiastisk. Med Triboo undersøger Van der Heijden de teknikker, der bruges til at omdanne affald til møbler. Han leder derefter efter partier, der kan producere det. Hans største samarbejdspartner er køkkenbordpladeproducenten Dekker fra Zevenhuizen. Triboos kontor kan også findes på grund af familievirksomheden. "Vi bruger Dekkers bæredygtige Greengridz-plademateriale til vores bordplader." Greengridz består af to tynde plader med en åben gitterstruktur imellem. Som følge heraf er der brug for meget mindre materiale end med spånplader. "Mindre materiale betyder ikke bare mindre CO2-udledning. Du behøver ikke at genbruge materiale, som du ikke bruger." Materialet, der udgør NeverEnding Furniture-linjen, kan genbruges for evigt. "Når disse varer returneres, betaler vi derfor kunderne en råvarepris," siger Van der Heijden. I øjeblikket producerer 3D-printerne i Heerenveen til NeverEnding Furniture-serien blandt andet blomsterpotter i form af en tulipan og blomsterkasser i form af en bønne. "Hollandsk design", siger Van Maaren stolt. "Designet internt af medarbejdere, der har fulgt uddannelsen til industriel produktdesigner." Ved at printe det cirkulære møbeltilbehør får NedCam en masse viden om materialer, hærdningstid, software og hardware. "Vi vil snart kunne bruge al den viden, hvis vi også begynder at fremstille vores store forme med 3D-printteknikker." Triboo sikrer, at produkterne ender hos store virksomheder. I første kvartal i år leverede Van der Heijden 1500 cirkulære arbejdspladser til en stor virksomhed. "Jeg fokuserer på kontrakter med stor volumen, for det er den eneste måde, man kan gøre en forskel på." Industri uden affald Triboo grundlægger Marc van der Heijden på Greengridz plader med åben gitterstruktur. FOTO SERGE LIGTENBERG Kontormøbler fra 3D-printer som læringsskole Nedcam-direktør Erwin van Maaren på 3D-printeren, der også vil blive brugt til store industrielle forme i fremtiden.

'Borde på McDonald's af kopper og kasser'

Vis praktiske anvendelser'