Nyheder fra klimakampen

INTERVIEW MED TRIBOO - 3D PRINTEDE KONTORMØBLER OG REJSEN MOD EN CIRKULÆR FREMTID

Author: 
Alexander Adser
LinkedIn

Forestil dig en fremstillingsindustri uden massevis af affald! Denne vision har plastproduktionsvirksomheden Nedcam og den cirkulære kontormøbelproducent TRIBOO, gennem fælles brandet NeverEnding Furniture, nu bevist muligt.

For Nedcam, som også laver støbeforme til vindmølleindustrien og yacht både, ser de en vigtig læringsmulighed for at gøre området mere bæredygtigt.

"Der er meget spild i vores branche," siger Nedcam-direktør Erwin Van Maaren, som gerne vil se det anderledes for fremtiden. "Vi bruger kun vores støbeforme i en kort periode, og må herefter afskaffe dem. De fleste støbeforme er lavet af termohærdende plast, som forbliver hårdt, selv når det opvarmes. Dette gør det umuligt at genbruge." afslutter Erwin Van Maaren.

Under sin søgen efter en mere bæredygtig produktionsmetode, stødte Erwin Van Maaren her på 3D-printere, som kan benytte en ny type termoplast. Denne plast kan smeltes igen og derfor genbruges som råmateriale.

I en hollandsk produktionshal i byen Heerenveen, står nu én stor 3D-printer, som er i stand til at producere små forme og andre spændende produkter.
“Da 3D printen endnu ikke kørte dag og nat, undersøgte jeg hvad vi ellers kunne gøre med vores printer. På de sociale medier stødte jeg på virksomheden TRIBOO, som straks fangede min interesse og jeg tog derfor kontakt.” fortalte Erwin Van Maaren. 


3D-printeren i Holland

TRIBOOs vision om en cirkulær fremtid

I den anden ende sad TRIBOO-grundlæggeren, Marc Van Der Heijden. Her var Nedcam ikke det første firma, der kontaktede ham. "Mange virksomheder ønsker at tage et bæredygtigt skridt, men ved ikke, hvor de skal starte. TRIBOOs produkter viser hvilke praktiske anvendelser man kan gøre med sit affald. Her udnytter vi affaldet som den ressource det jo er.” Fortæller Marc Van Der Heijden.

3D-printeren i Holland producerer i øjeblikket blomsterpotter, inspireret af formen fra en tulipan og en bønne. Disse produkter indgår som led i NeverEnding Furniture-linjen. Ved at printe det cirkulære møbeltilbehør, får NedCam en masse viden om materialer, hærdetid, software og hardware. "Her vil TRIBOO snart kunne bruge al den viden, hvis vi begynder at fremstille vores store forme med 3D-printer teknikker." Siger Marc imens han viser et gennemsigtigt stykke bordplade. "Dette er lavet af gamle cd-covers. Og dette er lavet af selve cd'erne.” Her peger Marc over på sølv-eksemplaret ved siden af.

På TRIBOOs kontor showroom står også to små spiseborde, som er fremstillet udelukkende af McDonald's kopper og emballage. “Denne process har vi arbejdet på i halvandet år. Målet er at udstyre alle filialer med disse borde. På den måde kan vi tilbyde møbler lavet af virksomhedens eget affald, er det ikke skønt?” fortæller Marc begejstret. TRIBOO undersøger hvilke teknikker, der kan bruges til at omdanne affald til møbler, herefter kan produktionen sættes i gang hos partnerskaber.

#Greengridz skaber cirkulær økonomi

TRIBOOs største samarbejdspartner er køkken-top-producenten Dekker fra Zevenhuizen. “Vi bruger Dekkers bæredygtige Greengridz plademateriale til vores bordplader.” Greengridz består af to tynde plader med en åben gitterkonstruktion. Resultatet er en plade med enorm styrke, som også består af væsentligt mindre materiale end traditionelle spånplader. “Mindre materiale betyder ikke kun mindre CO2-udledning. Her kan Greengridz der udgøre NeverEnding Furniture-linjen, indgå i en cirkulær økonomi. Materialerne kan nemlig genanvendes igen og igen. Den cirkulære økonomi kommer til udtryk ved at TRIBOO betaler kunderne en råvarepris, når disse varer returneres." siger Marc Van Der Heijden.


kom straks i gang!

Bliv en af vores cirkulære samarbejdspartner og innovatører!
Ved tilmelding, modtager du 5 trin til at komme i gang med din cirkulære forretningsdrift.

Dank u wel! Wij nemen zo snel mogelijk contact op.
Oeps! Er is iets mis gegaan. Probeer het opnieuw.
alle artikler