Blog

GODE NYHEDER 😊 BRAND STORY OM TRIBOO PÅ ARCHITONIC

Få mere ud af mindre med Triboos cirkulære møbelløsningerTransformer affald til værdifulde cirkulære møbler,

Triboo er et skridt foran på rejsen mod en miljøbevidst industri. Opskriften er enkel, men radikal: færre materialer, mindre CO2, mindre affald.

Triboos NeverEnding-møbelkollektion byder på dramatiske organiske former 3D-printet af genbrugsplast og naturfibre.

For at gøre en reel forskel skal bæredygtigt design udvikle sig på flere fronter. Det skal tackle spild og udledninger i produktionen, langs forsyningskæderne og i logistikken, og det skal genbruge eksisterende affald og aldrig blive til affald.

Den hollandske virksomhed Triboo er fast besluttet på at gøre netop disse fremskridt ved at tilbyde kontorer og andre virksomheder mere bæredygtige møbler og inventar, men også en radikal ny model til at skabe et bæredygtigt kontormiljø og håndtere affald.

Den hollandske virksomhed er fast besluttet på at skabe en mere bæredygtig model for kontormøbelindustrien.

Bæredygtige overflader

En vigtig del af forretningen er bordplader, reoler, akustikpaneler, afskærmningskabiner og indvendige vægsystemer. Det bæredygtige USP er, at de, afhængigt af tykkelsen, bruger 60-90 % mindre materialer end traditionelle paneler, men er langt stærkere og ikke vrider sig. Triboo kan lave paneler på op til fem meter i længden, hvilket er perfekt til ultralange bordplader i ét stykke.

"Den virkelig innovative idé er ikke at bruge materiale

Den hemmelige sauce er et patenteret internt gittersystem, #GREENGRIDZ, som blev udviklet i Holland for 10 år siden. Dette gitter er klemt ind mellem fiberplader med høj densitet, der er produceret i Irland af strimlet træ fra bæredygtigt forvaltede skove, der ikke er store nok til at blive brugt i møbelproduktion.

Triboos #GREENGRIDZ-paneler er definitionen på less-is-more, fremstillet med 60-90% færre materialer end traditionelle paneler, men langt stærkere.

Materialeeffektivitet

Som Triboos grundlægger Marc van der Heijden siger: "Den virkelig innovative idé er ikke at bruge materiale". Dette more-from-less-system betyder, at fremstillingsprocessen også skaber 60 % mindre CO2 end traditionelle metoder. Og den massive vægtbesparelse betyder, at langt flere paneler kan flyttes rundt i en lastbil, hvilket skærer ned på logistikbaserede emissioner.

Efter endt levetid omdannes disse paneler til aktive kulpiller af høj kvalitet og støv, der bruges i vand- og luftfiltrering. Og Triboo innoverer nu #greengridz ved at udvikle 100 % genanvendelige paneler, der er produceret af papir- og papaffald.

#GREENGRIDZ-paneler kan omdannes til værdifulde aktive kulstofpiller i slutningen af deres lange, brugbare levetid.

Enkle ideer, store konsekvenser

Van der Heijden er den første til at indrømme, at netstrukturen ikke er kvantefysik, men som med mange bæredygtige innovationer er det virkelige trick levedygtighed og at producere produkter af den rigtige kvalitet og i stor skala. "Ideen er meget enkel, men at producere den hurtigt og i industriel skala, det er det svære. Triboo producerer nu mellem 5.000 og 7.000 ark om ugen.

"Hvert år smider vi 11 milliarder kilo møbler ud i Europa. Der skal ske en ændring i, hvordan vi håndterer og bygger møbler.

Virksomheden, der blev grundlagt i 2016, har base i Zevenhuizen i Holland med et kontor og showroom i København, og de fleste af dens største kunder er lokale. Van der Heijden er fast besluttet på bæredygtig ekspansion. Det betyder at åbne satellitproduktionssteder for at reducere leveringsafstande, og Triboo overvejer i øjeblikket at åbne produktionsfaciliteter i Danmark, Tyskland og Polen.

Triboos grundlægger Marc van der Heijden ønsker at tilføje satellitproduktionssteder i hele Europa

Omdefinering af cirkularitet

Van der Heijden har en baggrund inden for logistik, og det gav ham et særligt overblik over det spild, der er forbundet med fremstilling, forsendelse og kassering af møbler. "Hvert år smider vi 11 milliarder kilo møbler ud i Europa," siger han. "Jeg tænkte bare, at der måtte ske en ændring i, hvordan vi håndterer og bygger møbler.

Hans største engagement er en radikal form for cirkularitet. Han insisterer på, at ideen om, at vedvarende design og materialer er den bedste form for bæredygtighed, at vi bare skal beholde det, vi har, ikke rigtig holder. Virksomhedernes og kundernes behov ændrer sig, de vil have nyt og anderledes. Og cirkulær produktion er den bæredygtige måde at anerkende den virkelighed på.

Van der Heijden insisterer på, at cirkulær produktion er afgørende for at nå bæredygtighedsmålene

Fra affald til ressource

"Virksomheder smider møbler ud, fordi de er forældede, fordi de tekniske specifikationer ændrer sig, eller fordi designet ikke længere er tidssvarende," siger van der Heijden. "Den måde, folk arbejder på, ændrer sig, men råmaterialer kan ændre form for at matche nye ønsker eller anvendelsesmuligheder. Så vi begyndte at lede efter 3D-printbare materialer fremstillet af affaldsstrømmen.

Resultatet er Triboos NeverEnding-møbelkollektion, som består af 3D-printede bordstel, plantekasser, lampeskærme og meget mere, der er skabt af genbrugsplast og affald fra naturlige fibre. De presser også affald for at skabe bordplader.

Triboo har forvandlet alt fra udtjente støvsugere, udgåede eurosedler og lokalt dyrket hamp til printbare materialer.

Det blev til et unikt bord til CSU, Hollands største rengøringsfirma, der bruger udrangerede og knuste Henry-støvsugere. "Du ved, dem, der smiler til dig," siger van der Heijden begejstret. "Vi smed dem i makulatoren og lavede sofaborde ud af dem. Og selvfølgelig kan disse 3D-printede designs makuleres igen, og processen kan begynde forfra. Det er endda muligt at fremstille produkter ved hjælp af kundens eget affald og forvandle forsikringspolicer, energimålere, genbrugsjeans, eurosedler, der ikke længere er i omløb, og lokalt dyrket hamp til printbare materialer.

En rejse, der kun lige er begyndt

Van der Heijden ønsker at skabe et netværk af 3D-printere, der begrænser logistikken så meget som muligt til den sidste kilometer, og han har allerede printcentre i Holland, Belgien, Slovakiet og Abu Dhabi. "Vi kan sende vores møbler ikke med lastbiler eller ad søvejen, men ad den elektroniske motorvej," siger han. "Jeg ønsker at få møbler væk fra vejene eller i det mindste kun køre den sidste kilometer og reducere overproduktion. Med 3D-print behøver man ikke at lave 10.000 stykker og smide 2.000 væk, fordi man ikke har solgt dem. Du kan printe på bestilling fra lokale affaldsstrømme. Jeg er bare dedikeret til at bruge mindre materiale og skabe mindre affald og CO2.

Triboo håber at kunne etablere et netværk af 3D-printfaciliteter og har allerede printcentre i Holland, Belgien, Slovakiet og Abu Dhabi.

Van der Heijdens mere radikale vision er, at virksomheder ikke skal tænke på det udstyr, de har brug for, men på de råmaterialer, de har, og hvordan det materiale kan omarbejdes og genbruges. Triboo tilbyder nu "møbler som en service", og van der Heijden forestiller sig virksomheden som en råmateriale-"bank", der omarbejder og omformer denne materialeressource for at imødekomme kundernes skiftende behov.

Han indrømmer, at der er lang vej igen, men insisterer på, at Triboo skalerer og udvikler sig hurtigt. "Vi er ikke alle steder endnu, men vi er kun seks år gamle, og vi har taget store spring. Vi er klar til at skalere og arbejde med større organisationer om bedre løsninger.

BRAND STORY AF NICK COMPTON
ZEVENHUIZEN, NEDERLAND
11.03.24

Engelsk: https://www.architonic.com/en/story/triboo-crafting-more-from-less-with-triboos-circular-furniture-solutions/20759177
Tysk: https://www.architonic.com/de/story/triboo-crafting-more-from-less-with-triboos-circular-furniture-solutions/20759177