Blog

Cirkulær kontordesigner TRIBOO stiller etablerede virksomheder dårligere

En cirkulær kontordesigner, der sikrer, at råvarer aldrig går tabt igen. "At omdanne en omkostningsstrøm til en indtægtsstrøm, det er vores mål!

Gør en omkostningsstrøm til en indtægtsstrøm

Cirkulær kontordesigner Triboo stiller etablerede virksomheder ringere

Den ene (Marc van der Heijden) arbejdede inden for logistik, den anden (Martijn Vinke) var psykolog. De mødtes for omkring seks år siden. Der var straks "et pænt klik" mellem de to herrer, der finder det menneskelige princip interessant og ser mere i belønning end i straf, for blot at nævne nogle få. Og i alt, hvad de (vil) gøre, bygger de harmoni mellem menneske og natur. Efter seks måneder besluttede de at grundlægge Triboo. En cirkulær kontordesigner, der sikrer, at råvarer aldrig går tabt igen. "At omdanne en omkostnings- og indtægtsstrøm til en indtægtsstrøm, det er vores mål. Hvert år destruerer vi 73 millioner euro råmaterialer."

Marc van der Heijden (til venstre) og partner Martijn Vinke viser et panel med affaldsstrømme på deres kontor i Zevenhuizen.

Efter kun tre år registrerede virksomheden en omsætning på mere end 1 million euro. Triboo overgår nu den etablerede ordre og arbejder tæt sammen med familievirksomheden Dekker Zevenhuizen. For PostNL forvandlede virksomheden 1700 kg gamle postpakker til 80 nye arbejdspladser og for rengøringsfirmaet CSU fra gamle støvsugere til nye borde.

"Vi gør ting, der ikke syntes mulige for et par år siden. Det har betydet, at vi har fået en kæmpe position og et forspring i forhold til konkurrerende virksomheder," forklarer begge direktører. De vil (også) gerne have fodfæste i møbelindustrien, hvor der stadig fremstilles mange produkter, der mærkes som affald efter endt levetid. "Vi vil gerne ændre tingene, men vi kan ikke gøre det alene," opfordrer de interesserede til at stå frem.

Triboos kontor m.m. er placeret på Dekker Zevenhuizen.

Triboos kontor- og produktionsfaciliteter er placeret på Dekker Zevenhuizen business park. Ikke overraskende, fordi virksomheden, der er specialiseret i at forarbejde materialer af høj kvalitet til specialfremstillede toppe til køkken og badeværelse, også lægger stor vægt på bæredygtighed. Hos Dekker bærer forskellige produkter FSC-kvalitetsmærket, blandt andet fordi greengridz-pladematerialet (et møbelkonstruktionspanel) bruges til at udlede 60% mindre CO2 end faste møbelpaneler under produktionsprocessen. På grund af gitterstrukturen er der også brug for mindre materiale.

For omkring tre år siden fandt de to hinanden. Triboo blev bestilt til at omdanne kasserede køleskabe til en 3D-trykt blomsterkasse med en diameter på 1,20 meter. "Det var ikke let. Robotten brød endda sammen. Men til sidst blev den største plantepotte i verden trykt."
Ikke meget senere fulgte et bad og mange andre produkter. De udvikler nu arbejdspladser sammen. "En Greengridz bordplade vejer kun 7 kilo. Den person, der skal sætte dem op, er tilfreds med det, fordi han nu kan bære tre knive på samme tid.

En sund og cirkulær arbejdsplads med den laveste CO2 blev lanceret af TRIBOO i begyndelsen af 2020.

EverUse er et andet firma af Marc van der Heijden og Martijn Vinke. Dette firma producerer et innovativt cirkulært isoleringsmateriale fra papiraffald, der ud over varmeisolering udmærker sig i lydabsorption. Virksomheden bidrager til et affaldsfrit samfund og cirkulær økonomi med kun produkter af høj kvalitet. Derfor har den efter tyve års udvikling nu en cirkulær isoleringsmåtte på markedet i mere end to år. "Med EverUse går vi forrest i at bringe værdifulde materialer tilbage i vores bygninger."

Fabrikken ligger i Sneek, åbnet i januar 2018 af kong Willem Alexander. Det er designet til at kunne genbruge enhver måtte fuldt ud. Fordi produkterne er af høj kvalitet og dimensionsstabile, kan de genbruges i en anden konstruktion. Men hvis de ikke længere bruges, skal produkterne returneres, fordi EverUse forbliver ejer af råmaterialet, og på 15 minutter bliver EverUse-måtten tilbage til en EverUse-måtte.  På denne måde kan virksomheden virkelig tage ansvar, og intet bliver nogensinde smidt væk igen.

Både EverUse og Triboo produkter fremstilles i Holland. "Det reducerer CO2-aftrykket, fordi der er behov for mindre transport. For os er lokal produktion en væsentlig del af den cirkulære økonomi."

Fordi der skal bruges 60% mindre materiale til at fremstille for eksempel et 20 mm Greengridz møbelpanel, ekstraheres 60% mindre råmateriale fra moder jord.

Samtidig er mændene også aktive i Skandinavien under navnet Triboo Nordic. Der markedsføres også mærker og cirkulære produkter, hvor der allerede er opnået højt profilerede succeser i Holland. Dette inkluderer også NeverEnding Kichten, det første cirkulære køkken i verden.

"Vi kigger hele tiden på affaldsstrømme for at se, hvordan vi kan bruge dem på en værdifuld måde. Faktisk kan du se os som en råvarebank."
Med revolutionerende innovationer og upcycling-teknikker bliver 'værdiløse' affaldsstrømme af plast og naturlige fibre omdannet til for eksempel 'værdifuldt' cirkulært kontordesign. "Som cirkulær forsyningskæde tager vi ansvar for råvarerne og de cirkulære produkter. På denne måde transformeres omkostninger til værdistrømme, og returlogistikken er også i orden. Kerneaktiviteterne består i at etablere kontorer, levere cirkulære produkter og udvikle kundespecifikke produkter fremstillet af affald. Derudover leverer vi alle ydelser, der passer ind i god vedligeholdelse, møbelstyring og logistik."

Greengridz desktops vejer 7 kilo. Det er en forskel på 18 kilo materiale pr. vinge, der ikke længere skal bruges.

Det seneste halve år er markedet for hjemmearbejdspladser vokset betydeligt for Triboo. "På grund af corona er det et meget travlt marked. Tidligere oprettede man en lokation med 100 skriveborde, i denne coronatid er det 100 lokationer med 1 skrivebord. Takket være vores viden inden for etablering af sunde og cirkulære arbejdspladser har vi en konkurrencefordel. Produkter, som køberen blot kan returnere og få råvareværdien tilbage til sin bankkonto."


Ikke at bruge elektricitet genererer ikke CO2. Med dette i tankerne blev No Electric-arbejdspladsen udtænkt.

"Vi har for nylig udvidet vores sortiment af cirkulære arbejdspladser til kontoret og hjemmet med 100% NL; højdejusterbare sidde- og stående arbejdsstationer, der udelukkende er fremstillet i Holland. Som arbejdsgiver gør du dine medarbejdere glade for et par ekstra penge."
Ud over 100% NL fremstiller Triboo også No Electric, også en højdejusterbar sidde- og stående arbejdsstation, men uden strøm. "Mekanismen indeholder en forspændt fjeder i kombination med en modvægt. Ved at trykke på et simpelt håndtag bevæger skrivebordet sig til den korrekte arbejdshøjde på en afbalanceret måde og på en brøkdel af et sekund. På denne måde kombineres komfort og ultimativ brugervenlighed uden brug af elektricitet."

En arbejdsplads lavet i Holland, ramme, let skrivebord og sund akustisk skrivebordsskærm.

Er du interesseret i at blive en del af en gruppe ligesindede som møbelproduktion eller anden virksomhed? Du er velkommen til at kontakte Triboo. "Vi vil gerne være forandringen, men vi kan ikke gøre det alene. Affaldet skal stoppe, vi skal bare bruge genanvendelige materialer", konkluderer Marc van der Heijden og Martijn Vinke i kor.