Blog

Cirkulært iværksætteri tager ansvar i kæden

Cirkulært iværksætteri tager ansvar i kæden", siger Marc van der Heijden, direktør for TRIBOO og EverUse.

Denne artikel er skrevet af Green Growers Network of VNO NCW West og tidligere offentliggjort her.

Cirkulært iværksætteri tager ansvar i kæden", siger Marc van der Heijden, direktør for TRIBOO og EverUse. "I vores lineære økonomi tror vi, at vi er cirkulære, hvis vi smider værdiløse produkter tilbage på kontoret. Det, der virkelig betyder noget, er maksimal kvalitet og genanvendelighed."

Som det er nu med guld og sølv, vil det ifølge Van der Heijden snart også være med affald. "Affald får en anden status og repræsenterer en værdi. For forbrugeren er det signalet til at håndtere tingene mere omhyggeligt." Van der Heijden er grundlægger af TRIBOO, en virksomhed, der 'upcycler' affald til cirkulære kontormøbler. Han er også medejer af EverUse, den første cirkulære isoleringsfabrik i verden, der omdanner papiraffald til cirkulært isoleringsmateriale. Han er en ambitiøs Green Grower, der godt kan lide at beskæftige sig med 'branchen, der kun tænker på penge og ikke på mennesker'.

Perron

"Vi ønsker at skalere op og vokse yderligere," siger Van der Heijden. "Green Growers-netværket giver os en platform og knytter os til de større virksomheder. Gennem matchmakeren, Jolanda van Schaick, hørte vi om 'Startup in Residence'. Med dette initiativ forbinder provinsen Zuid-Holland startups med provinsielle udfordringer. EverUse-pitchet om vores cirkulære forretningsmodel blev meget godt modtaget. Det bidrag, vi yder som hollandske producenter til at omdanne værdiløst affald i industriel skala til værdifuldt isoleringsmateriale, gjorde indtryk. At vi radikalt reducerer CO2-udledningen med affaldscellulosefibrene, og at vi selv lagrer CO2 i de bygninger, hvor det påføres, var prikken over i'et bagefter. Provinsen ser nu på, hvordan den kan støtte os med sit netværk og viden om incitamentsordninger for cirkulære virksomheder. Hvis du driver forretning, er det vigtigt at dykke ned i det. En sådan ordning kan hjælpe os med bedre at markedsføre værdien af vores cirkulære produkt."

Genanvendeligt kontorindretning

Van der Heijden pitchede for nylig ved bygnings- og ejendomsarrangementet Building Holland i Rai. Han præsenterede #GREENGRIDZ affaldspaneler fra TRIBOO. "Vi omdanner affaldsreststrømme til møbelpaneler, som danner grundlag for fuldt cirkulære kontormøbler. Vores basismateriale består af cellulosefibre fra eksempelvis pap, vejgræs, tøj eller affaldstræ. Vi køber dette materiale på det hollandske marked og laver brugerdefinerede kontormøbler til vores kunder. Møbelpanelerne er 60 procent lettere, 100 procent genanvendelige og fri for flygtige og giftige stoffer som formaldehyd. Når kunden er træt af et møbel, tager vi det tilbage og udbetaler råvareværdien. Vi knuser materialet og bruger det som grundlag for nye møbelpaneler." Provinsen Zuid-Holland skal renoveres og undersøger nu, om TRIBOO kan lave et pilotprojekt. Provinsen forbinder også virksomheden med den entreprenør, der koordinerer renoveringen.

Værdiøkonomi

"Et produkt kan kun være cirkulært, hvis der ikke er giftige stoffer i det," konkluderer Van der Heijden. "Vi bevæger os fra en lineær økonomi til en værdiøkonomi. Ikke flere usunde og værdiløse produkter, men produkter, der ligesom guld og sølv repræsenterer en værdi."